Het seizoen is weer aangebroken dat vlooien en teken actief zijn. Brrrr…. mijn vrienden zijn het niet. Buiten het feit dat ik vlooien en teken liever niet als huisdier heb, is het ook belangrijk dat we onze dieren daartegen beschermen. Vlooien kunnen bijvoorbeeld drager zijn van lintwormen en teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die Lyme of tekenkoorts kunnen veroorzaken.

Hoe houd je vlooien en teken dan op afstand van je dier? Het begint ten eerste met een goede weerstand. Een dier met een immuunsysteem dat in orde is, is minder bevattelijk voor vlooien en teken. Helaas kun je nooit helemaal voorkomen dat je dier vlooien heeft of een teek oploopt. Als er een teek is, zorg er dan voor dat je deze binnen 12 uur weghaalt. Bij een gevonden vlo is het vooral belangrijk dat de omgeving goed gestofzuigd en schoongemaakt wordt. Vergeet ook vooral de honden- of kattenmand niet.  

Wat kun je doen ter preventie? Je kunt natuurlijk zwaar geschut  (lees: reguliere middelen in bijvoorbeeld tablet- of pipetvorm) inzetten. Deze middelen zijn vrij effectief, maar nadelen zijn er ook. Het zijn vaak middelen op basis van fluralaner, sarolaner, flumethrine, permethrin of fipronil (ja, het stofje dat in 2017 in opspraak was, omdat het in eieren was gevonden): allemaal chemische insecticiden, die je niet op je handen wil krijgen of wil inademen, zoals ook op de verpakking staat van middelen waar dit in zit.  De middelen leveren chemische belasting op voor je dier.

Er is ook een natuurlijk alternatief, zoals bijvoorbeeld vlo- en teekwerende middelen op basis van essentiële oliën. Ze zijn een stuk minder belastend voor je dier en sommige varianten zijn zelfs voor katten, konijnen en cavia’s geschikt.

Als je meer wil weten over de verschillende alternatieven en de effectiviteit daarvan, neem dan contact op voor een preventieconsult. Ook met dieren die niet ziek zijn, maar die zo lang mogelijk gezond dienen te blijven, kun je bij mij terecht.