Het seizoen is weer aangebroken dat vlooien en teken actief zijn. Brrrr…. mijn vrienden zijn het niet. Buiten het feit dat ik vlooien en teken liever niet als huisdier heb, is het ook belangrijk dat we onze dieren daartegen beschermen. Vlooien kunnen bijvoorbeeld drager zijn van lintwormen en teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die Lyme of tekenkoorts kunnen veroorzaken.

Hoe houd je vlooien en teken dan op afstand van je dier? Het begint ten eerste met een goede weerstand. Een dier met een immuunsysteem dat in orde is, is minder bevattelijk voor vlooien en teken. Helaas kun je nooit helemaal voorkomen dat je dier vlooien heeft of een teek oploopt. Als er een teek is, zorg er dan voor dat je deze binnen 12 uur weghaalt. Bij een gevonden vlo is het vooral belangrijk dat de omgeving goed gestofzuigd en schoongemaakt wordt. Vergeet ook vooral de honden- of kattenmand niet.  

Wat kun je doen ter preventie? Je kunt natuurlijk zwaar geschut  (lees: reguliere middelen in bijvoorbeeld tablet- of pipetvorm) inzetten. Deze middelen zijn vrij effectief, maar nadelen zijn er ook. Het zijn vaak middelen op basis van fluralaner, sarolaner, flumethrine, permethrin of fipronil (ja, het stofje dat in 2017 in opspraak was, omdat het in eieren was gevonden): allemaal chemische insecticiden, die je niet op je handen wil krijgen of wil inademen, zoals ook op de verpakking staat van middelen waar dit in zit.  De middelen leveren chemische belasting op voor je dier.

Ook zijn de laatste wetenschappelijke onderzoeken niet mals als het gaat over neurotoxiciteit. Vooral de groep isoxazolines zijn onderzocht en dit zijn toch liever stoffen die je graag wil vermijden voor je huisdier. Deze stoffen zitten voornamelijk in reguliere middelen waarvan de werkzame stof eindigt op -aner. De meest bekende daarvan is Bravecto. Wil je meer lezen over de onderzoeken en welke middelen deze stoffen bevatten? Lees dan hier verder

Er is ook een natuurlijk alternatief, zoals bijvoorbeeld vlo- en teekwerende middelen op basis van essentiële oliën. Ze zijn een stuk minder belastend voor je dier en sommige varianten zijn zelfs voor katten, konijnen en cavia’s geschikt.

Mocht je helemaal niets gebruiken, dan kan het zomaar zijn dat je wel eens een vlo tegenkomt. He, getsie! Hier heb je het het weg-met-de-vlo-protocol. Dat houdt in:

  1. Dagelijks stofzuigen. Ja echt elke dag en vergeet de stofzuigerzak niet te legen…
  2. Eenmaal in de drie dagen met de stoomreiniger de hele vloer doen na het stofzuigen.
  3. Alle slaapplaatsen van de dieren wassen en daarna de manden inpoederen met diatomeeënaarde. De larven vinden dit niet prettig en drogen hiervan uit. Je kunt dan de cyclus voor de larven in ieder geval doorbreken.
  4. Vergeet de auto niet!
  5. Heb je een kleed in de huiskamer? Eruit met dat ding of inpoederen met diatomeeënaarde en blijven stofzuigen. Dit geldt ook voor kieren, naden en andere bekleding op de bank bijvoorbeeld.
  6. Komen de katten of honden ook boven? Dan gelden de voorgaande tips ook voor de bedden….
  7. De dieren vier keer per dag kammen (als je hele dagen werkt, kan drie keer ook) Zodra je ook maar één vlo of vlooienpoepje ziet, dan drie of vier keer per dag blijven kammen. Onze katten vinden kammen niet leuk, maar ik doe dit kort, houd op wanneer het nog leuk is en ze krijgen altijd wat lekker tijdens of erna. Zo blijft het goed te doen voor iedereen.

Als je meer wil weten over de verschillende alternatieven en de effectiviteit daarvan, neem dan contact op voor een preventieconsult. Ook met dieren die niet ziek zijn, maar die zo lang mogelijk gezond dienen te blijven, kun je bij mij terecht.