De Kattenwas

Kattenwasje betekent als uitdrukking een korte, vluchtige was. Deze uitdrukking doet de kat geen eer aan, vind ik. Zij neemt haar taak van het zichzelf wassen namelijk zeer serieus. De gemiddelde kat is er dagelijks heel erg druk mee en geen dag gaat voorbij zonder dat we de katten zichzelf of andere katten zien wassen.

Katten kunnen zich kort wassen, zoals na het eten, maar minstens één keer per dag wast de kat zich zeer uitgebreid van kop tot staart. Hoe komt het dat katten zoveel tijd bezig zijn met wassen?  En wat is normaal wasgedrag voor de “gemiddelde” kat?  (Je snapt misschien wel dat in de natuurgeneeskunde geen gemiddelden bestaan. We maken voor één keertje een uitzondering 😊) En wat kun je als eigenaar met dit gedrag?

In dit blog vind je informatie over de functie van wassen bij katten, wat normale wasroutines zijn en wat je als eigenaar kunt doen om wasgedrag te stimuleren of juist te ontmoedigen als het uit de hand dreigt te lopen.

Waarom wassen katten zich?

  1. Afkoeling

Katten zweten niet. In de zomer zie je ze dan ook vaker hun vacht likken om af te koelen. Het verdampen van het vocht op de vacht zorgt voor extra afkoeling.

2. Kalmeren en ontspannen

Wassen werkt ook als kalmerend signaal. De moederpoes likt en wast de kittens in het nest. Niet alleen om ze schoon te houden, maar ook om de spijsvertering te stimuleren. Zonder likken lukt het een pasgeboren kitten niet om haar behoefte te doen. Daarnaast likt ze de kittens om geur af te geven, zodat alle kittens in het nest dezelfde geur hebben.

3. Geur opnemen en afgeven

Katten houden heel erg van hun eigen geur. Let maar eens op als ze geaaid worden door iemand waarvan ze de geur niet op prijs stellen of als ze bij de net dierenarts zijn geweest. Het eerste wat ze doen, is zichzelf wassen.

4. Vitamine D opnemen

Met het wassen van hun vacht nemen ze ook talg op, dat vitamine D bevat. Een voorwaarde daarvoor is dat katten wel buiten komen of in direct zonlicht, zonder raam ertussen, kunnen verblijven.

5. Vetbolletjes verspreiden

Door het verspreiden van het vet in hun vacht, neemt de isolatiewaarde toe. Door de vetbolletjes tussen de haren is er ruimte voor lucht tussen de haren. Daarnaast wordt de vacht een klein beetje waterafstotend door de vetbolletjes tussen hun haren.

6. Als overspronggedrag

De kat gebruikt het wassen vaak om te doen als ze niet weet wat ze aan moet met de situatie. Is er een conflict? Valt ze van de bank? Komt er nieuw bezoek binnen of schrikken ze ergens van? Vaak gaan ze zichzelf dan wassen.

7. Sociale functie

Katten uit dezelfde sociale groep wassen elkaar vaak. Ten eerste doen ze dit om de sociale band te versterken en ten tweede heeft dit ook weer een geurfunctie. Je ziet ook vaak dat katten elkaar likken over de kop en langs de geurklieren bij de wang om zo de geur te verspreiden.

allogrooming. Katten wassen elkaar om de sociale band te versterken

Wat is een normale wasroutine?

Katten zijn al gauw één tot drie uur per dag bezig met wassen. Dat is best behoorlijk als je bedenkt dat katten gemiddeld 16 uur per dag slapen en dus maar 8 uur wakker zijn. Er zit veel verschil tussen de verschillende katten. De ene kat wast alleen het hoognodige en de andere kat maakt er elke dag flink wat werk van. Hoe weet je dan als eigenaar dan wat afwijkend is?

In de volgende gevallen moet je als eigenaar goed opletten of er iets aan de hand is:

  1. De kat wast zich maar gedeeltelijk

Als je merkt dat de kat er prima uitziet, maar dat bijvoorbeeld de achterkant van de rug vettig of mottig wordt, dan kan er sprake zijn van een probleem. Let in dat geval ook op asymmetrie.

2. De kat krijgt kale plekken

Zie je de kat zich heel veel likken op één plek? Of zie je zelfs dat de kat plukken haar eruit trekt? Wees dan alert en observeer de kat goed.

3. De kat wast zich niet

Je ziet dat de hele vacht van de kat vettig is, mottig wordt of zelfs vervilt. Soms kan dit duiden op een energieprobleem of ernstige klachten in het bewegingsapparaat.

4. De kat is meer dan drie uur per dag bezig met wassen

Oke, katten zijn natuurlijk netjes en schoon, maar meer dan drie uur wassen is echt te veel. Hier kan een gedragsprobleem aan ten grondslag liggen.

Waarom wassen katten zich?

Wat zijn de oorzaken van abnormaal wasgedrag en wat kun je doen als eigenaar?

Er zijn twee situaties waarin je als eigenaar moet ingrijpen. Als de kat zich te veel wast of als ze zich te weinig wast (op bepaalde plekken). Hieronder een overzicht van de verschillende oorzaken van te veel of te weinig wassen.

  1. Gestoord worden tijdens een wasbeurt.

Als je een kat stoort tijdens de uitgebreide wasbeurt, dan zal ze opnieuw beginnen bij het begin zodra er weer rust is. Sommige delen van het lichaam krijgen daardoor te veel aandacht.

Andere katten reageren er anders op. Ze kunnen als het ware het wassen opgeven omdat het steeds niet lukt. In beide gevallen kun je als eigenaar ervoor zorgen dat een kat in ieder geval een tijdje niet gestoord wordt. Één keer per dag een aparte ruimte laten met de deur dicht zorgt al voor minder afleiding waardoor ze de uitgebreide wasbeurt kunnen afmaken.

2. Er is sprake van pijn, ongemak of disbalans in het bewegingsapparaat of de onderliggende organen.

Een kat wast zich extra op die plekken waar ze pijn heeft, omdat wassen een kalmerende functie heeft. Het kan zelfs zo zijn dat de kat hele plukken haar uittrekt. De eerste stap die je als eigenaar in dat geval neemt is om bij de dierenarts een onderliggende aandoening uit te sluiten. Laat bloed, urine en de fysieke gesteldheid (bewegingsapparaat!)  controleren. Helaas is nierschade pas echt laat te vinden in het bloed.

Daarom is het altijd verstandig om met een Lecherantenne of bioresonantieapparaat de orgaanwaarden na te meten. De Lecherantenne gebruik ik in de praktijk. Klik hier voor een afspraak of informatie over de mogelijkheden.

Als er echt sprake is van ernstige problemen in het bewegingsapparaat, dan lukt het soms helemaal niet meer om bij sommige plekken te komen. Dit kan door ernstige obesitas komen of gerelateerd zijn aan nekproblemen. Als er sprake is van obesitas, laat dan de kat onder begeleiding afvallen. Te snel afvallen is gevaarlijk voor katten. Ook kan er sprake zijn van ernstige artrose. Artrose komt steeds meer voor waardoor het bijvoorbeeld niet lukt om alles te wassen.  Zie mijn blog over artrose over wat het is en wat je eraan kunt doen.

Als eigenaar kun je de kat helpen door met een licht vochtig washandje in kleine stukken de vacht van de kat te behandelen. Ook een licht bevochtigde tandenborstel over hun koppie, zonder tandpasta natuurlijk, vinden sommige katten ook erg fijn. Begin met het wassen door met het doekje, borstel langs de geurklieren van de wang te wrijven, dan zit hun eigen geur eraan.

3. Een kat heeft last van stress.

Vanwege de kalmerende functie van het wassen zal een gestreste kat zich veel meer likken dan normaal en een kat is nou eenmaal een stressgevoelig beestje.  Spoor als eigenaar de bronnen op van stress en zorg dat de basis in orde is. Een mooi boek waar veel in staat over de basis is de Happycats handleiding van Anneleen Bru.
Afleiden tijdens excessief wassen kan ook helpen om het patroon te doorbreken.

4. Een kat is gedragsmatig in disbalans

Als je de kat hebt laten controleren op fysieke aandoening en als de basis in orde is, dan kan het ook zijn dat je kat gedragsmatig in disbalans is. Dit uit zich in te veel wassen of te weinig wassen door bijvoorbeeld apathie. Een mooie ondersteuning (eventueel naast een traject bij een gedragstherapeut) biedt de inzet van Bachbloesems. Klik hier om met mij de mogelijkheden te overleggen of bel mij.

Het is een uitgebreide blog geworden dit keer. Dit komt omdat het wassen van de kat zo ontzettend veel functies heeft. Hopelijk was het informatief en biedt het meer inzicht in het wasgedrag van je kat.