Natuurgeneeskunde blijft maatwerk. Er is geen protocoldenken in de natuurgeneeskunde. Het gaat compleet en volledig over en om het individuele dier.

Op zoek naar de echte oorzaak

Natuurgeneeskundigen zijn altijd op zoek naar het antwoord op de vraag wie het dier is en hoe het komt dat het dier in een bepaalde situatie en omstandigheden een specifieke klacht heeft ontwikkeld. Het antwoord op de vraag is elke keer anders net zoals dat de puzzel elke keer anders is. Het op zoek gaan naar de chronologie en naar het karakter van het individuele dier helpen altijd om de puzzel compleet te krijgen. Daarom duurt een consult bij een natuurgeneeskundige voor dieren altijd minimaal een uur.

In dit uur wordt er veel gevraagd: Wat krijgt je dier te eten, wat is de voorgeschiedenis, dagindeling, eventueel werk, slaappatroon en nog veel meer

Geen symptoombestrijding

Eigenaren stellen vaak de vraag aan mij: “Weet jij iets tegen klacht x?”. Helaas kan ik geen antwoord geven op de vraag, omdat er niet één antwoord is. De maatregelen, voeding en middelen die ik als natuurgeneeskundige voorschrijf zijn elke keer anders. Dat Pietje goed reageert op bepaalde voeding ,middelen of maatregelen wil niet zeggen dat Klaasje dat ook doet. Jouw dier is een individu met een eigen karakter en individuele behoeften.

stop symptoombestrijding

Een voorbeeld hiervan is de olietest die altijd bij het eerste consult wordt gedaan. Waar de ene hond gruwelt van jeneverbesolie, vindt de andere hond dit fantastisch en probeert zelfs het flesje uit je hand te pakken.

Zo wordt nooit voor dezelfde klacht hetzelfde middel voorgeschreven. Een middel moet altijd passen bij de constitutie, de energie en de voorkeuren van het dier. Dieren die mentaal in balans zijn en nog redelijk dicht bij de natuur staan, zijn namelijk prima in staat om hun eigen “medicijnen” te kiezen. Een wetenschapsstroming die zich daar intensief mee bezig houdt, is applied zoopharmacognosy. Hier kun je in de bronverwijzing meer artikelen vinden over dit razend interessante onderwerp.

Natuurlijk letten we ook op algemene zaken gezien vanuit diersoort en ras. Een Husky heeft nou eenmaal een andere bewegingsbehoefte dan een Dwergkeeshondje, maar let op: Ook daar zijn binnen het ras grote verschillen. Het individu staat ook hier weer voorop.

Ik wil ook maatwerk voor mijn dier

Heb jij behoefte aan echt maatwerk voor jouw dier? Om te kijken wat echt bij jouw dier past of de echte oorzaak te vinden van bepaald ongewenst gedrag of fysieke klachten? Neem dan contact op voor een afspraak. Ook ben je van harte welkom om eerst even te bellen of mailen voor een kennismaking of kun je eerst één van de activiteiten bijwonen om kennis te maken.

We zien je graag in de praktijk!