Artrose:

Er zijn steeds meer honden en katten die last hebben van artrose. Volgens sommige onderzoeken treft artrose zelfs één op de vier honden. Dit hoeven niet altijd oudere honden te zijn.  Door het meer voorkomen van heupdysplasie treft deze aandoening ook jongere honden.  Artrose is geen levensbedreigende aandoening, maar artrose kan de levenskwaliteit flink beïnvloeden. Het is als eigenaar naar en akelig  om te zien dat je dier zich niet lekker voelt en minder wil ondernemen.  

Gelukkig heb je als eigenaar echt invloed op de levenskwaliteit van je hond of kat. Het is de hoogste tijd dus om meer informatie te geven over  wat deze aandoening precies is, over de (vroege) tekenen daarvan en over de (natuurgeneeskundige) ondersteuning daarvan.

Wat is artrose?

Artrose wordt ook wel slijtage van het kraakbeen genoemd, maar die term omvat zeker niet de hele aandoeningen. Er zijn veel meer weefsels bij betrokken wat zorgt voor meer onaangename processen rondom de aangedane gewrichten. Artrose kan in allerlei gewrichten voorkomen, heup, elleboog, enkel, hak, tenen, tenen, rug enz..

Het klopt dat het een aandoening is waarbij het kraakbeen dunner wordt, maar wat gebeurt er daarna? Door het dunner worden of zelfs helemaal verdwijnen van het kraakbeen gaat het gewricht op bepaalde plekken tegen elkaar schuren met een ontstekingsreactie tot gevolg. Officieel is ook de naam voor artrose osteo-artritis, wat aangeeft dat het in eerste plaats een ontstekingsziekte is. De ontsteking zorgt voor zwelling en voor toename van het vocht in de gwrichten. De zwelling zorgt voor pijn, warmte en minder beweging in een gewricht.

Het feit dat het gewricht schuurt zorgt ook voor instabiliteit. Het lichaam gaat allerlei oplossingen verzinnen om stabiliteit te creëren en doet dit door extra bot aan te maken aan de randen van de plekken waar het gewricht schuurt. Soms zorgt dat voor nog meer stijfheid in het gewricht omdat deze botwoekeringen (osteofyten) worden gevormd op plaatsen waar het gewrichtskapsel aanhecht.

Het kraakbeen dat nog over is, heeft ook nog invloed op deze osteofytenvorming. Kraakbeen dat dunner wordt, verkalkt met als gevolg dat de botplaat daaronder dikker wordt. Een dikker wordende botplaat zorgt weer voor meer osteofytenvorming met meer stijfheid als gevolg. Zo blijft deze aandoening erger worden. Artrose is onomkeerbaar, maar als je er vroeg bij bent, kun je nog veel doen als eigenaar.

Hoe kun je zien dat jouw hond of kat artrose heeft?

Artrose is een geleidelijk proces. Je zult dus niet van de één op andere dag verandering zien. Het gaat geleidelijk en dit kunnen tekenen zijn:

 1. Je hond of kat heeft een korter lontje. Gedrag verandert als er sprake is van pijn.
 2. Je hond of kat beweegt minder.
 3. Je hond of kat begint anders te lopen, meer uitzwaaien met de achterkant, waggelen of kortere stapjes nemen. Afhankelijk van de plek van de artrose kan er asymmetrie ontstaan in het looppatroon.
 4. Opstaan en gaan liggen kosten moeite. Je hond of kat komt niet zomaar meer uit zijn mand als je hem roept.
 5. Je hond heeft meer moeite om de auto in te gaan of je hond/kat wil niet meer traplopen.
 6. Je kat vermijdt hoge plekken of springt niet meer soepel. Ze neemt “tussenstappen” bij het springen. Bijvoorbeeld niet meer in één keer op het aanrecht springen, maar via de prullenbak op het aanrecht.
 7. Je hond of kat heeft meer moeite met bewegen bij koud weer.
 8. Bij het opstaan en gaan lopen, is er sprake van startpijn. Het eerste lopen gaat lastig. Daarna gaat het beter.
 9. Na langere tijd lopen of na spelen of rennen, gaat het minder goed. Er is meer mankheid te zien in het looppatroon.

Als je deze tekenen ziet, dan is het goed bij de dierenarts een foto te maken om te zien of er sprake is van artrose. Zeker vergevorderde artrose is meestal goed te zien op een röntgenfoto.

Mijn hond of kat heeft artrose, wat nu?


Pijnstilling is vaak de belangrijkste eerste stap. Je hond of kat voelt zich lekkerder en dat is goed voor het hele systeem en neiging tot bewegen. Er zijn verschillende reguliere mogelijkheden met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Het ene middel kent meer bijwerkingen dan het andere middel. Kies niet gelijk voor het heftigste middel, maar kijk of je in overleg met je dierenarts met  de minst mogelijke dosering al verbetering kunt zien.

Er zijn ook veel pijnstillende middelen op natuurlijke basis die al verlichting kunnen geven. Informeer bij een natuurgeneeskundige voor dieren naar de mogelijkheden. Een natuurgeneeskundig traject bevat altijd advies op maat. Je kunt met mij een afspraak maken of andere gediplomeerde natuurgeneeskundigen vinden op deze site.

Dit kun je nog meer doen:

 1. Lasertherapie kan pijnstillend en spierversterkend werken. Zoek een dierfysiotherapeut of dierenarts die daar meer over kan vertellen. Dierfysiotherapeuten kan je via de NVFD vinden.
 2. Regelmatig kortere stukken bewegen. Vier keer 20 minuten uitlaten is beter dan drie keer 10 minuten en een langer stuk van een uur. Een langer stuk lopen zorgt voor het “aanjagen” van ontstekingsprocessen met als gevolg meer pijn en meer weerzin om de volgende keer te gaan lopen.
 3. Warmte (geen hitte) is vaak prettig voor dieren met artrose. Een plekje in de buurt van de verwarming of een kruik kan verzachtend werken. Wel fijn als je hond of kat zelf kan bepalen of ze warmte nodig heeft. Soms werkt warmte averechts vanwege de ontsteking in het gewricht. Kijk wat je dier nodig heeft.
 4. Je mag het ze best gemakkelijk maken. Plaats tussenstapjes bij het in de auto gaan, of in geval van katten op de route naar een hogere plek.
 5. Oneven ondergrond vermijden bij het uitlaten
  Ondanks dat het meer training oplevert voor de spieren en de coördinatie, kost oneffen gebied veel meer inspanning van het gewricht. Net als lang achter elkaar bewegen jaagt het lopen op oneven ondergrond de ontstekingsprocessen aan, waardoor je hond juist meer last krijgt van zijn artrose.
 6. Spierkorset versterken en beweeglijkheid behouden. Zoek een goede dierfysiotherapeut. Sommige fysiotherapeuten werken met hydrotherapie. Hydrotherapie is een fijne manier van trainen die de klachten niet verergert, maar juist beter maakt.
 7. Houd je hond of kat goed op gewicht. Een kilo meer kan al gigantisch veel uitmaken voor de druk op de gewrichten en meer druk op de gewrichten zorgt voor pijn.
 8. Door compensatiegedrag in het looppatroon kan er ergens anders in het lichaam een probleem ontstaan. Neem contact op met een dierfysiotherapeut of osteopaat om ergere problemen te voorkomen. Dierosteopaten kun je hier vinden.
 9. Ondersteuning met kruiden, homeopathie, celzouten, essentiële oliën en supplementen.

  Door de juiste combinatie van goede vetzuren en ondersteunende mineralen kan er veel verbetering bereikt worden. De keuze voor bepaalde  supplementen of natuurmiddelen is altijd een keuze op maat omdat het artrosebeeld bij ieder dier anders is. Hoeveel zwelling of osteofytenvorming is er? Hoe stijf is het gewrichtskapsel? Hoe is het met de pijn en stress? Is er nog kraakbeen of is het helemaal weg? Ga als eigenaar niet zomaar chondroïtine en glucosamine toedienen. Dat heeft vaak te weinig zin als het kraakbeen al grotendeels verdwenen is. Kraakbeen groeit niet zomaar terug. Bij een natuurgeneeskundige voor dieren wordt altijd gekeken naar wat het beste past bij jouw dier. Maak hier een afspraak.

Er is uiteraard ook nog een laatste mogelijkheid tot operatie. Een kunstgewricht kan een oplossing zijn als het om een jong dier gaat met enkelvoudige artrose in één gewricht.  Het revalidatietraject en de kosten zijn vaak pittig. Overleg met een orthopedisch dierenarts of het in het geval van jouw dier een optie is.

Het blijft een kwestie van goed kijken naar jouw dier en kijken wat voor hem of haar de beste ondersteuning biedt. Heb je nog vragen over natuurgeneeskundige ondersteuning bij artrose, neem dan vrijblijvend contact op met Heel het Dier via het contactformulier.

Bronnen