Plantago lanceolata

 

 

De smalbladige weegbree. Buiten staan de bermen en grasvelden er vol mee. Deze krachtpatser groeit zelfs ook nog tussen de tegels als het moet. De smalle weegbree zit boordevol slijmstoffen en dat maakt deze plant buitengewoon geschikt voor herstel van alle slijmvliezen en met name het darmslijmvlies, zowel van jou als die van je hond! 80 procent van ons immuunsysteem is in de darmen gelegen (zowel de dunne darm als dikke darm), dus daar moeten we goed voor zorgen!

 

 

De smalle weegbree werkt verzachtend, anti-bacterieel, ontstekingswerend en wormdrijvend. 

 

 

Je kunt de weegbree zowel uitwendig als inwendig toepassen. 

 

 

Uitwendige toepassing: 

 

 

Het werkt samentrekkend, ontstekingswerend, antibacterieel, bloedstelpend en jeukwerend. Bij insectenbeten , schaafwonden, jeukende huidaandoeningen en dermatitis is de smalle weegbree mooi om te gebruiken. Je kunt dan het beste de weegbree vers gebruiken. Zelf plukken,heel goed wassen, en het sap op de insectenbeet of schaafwond druppelen of het gekneusde blad als omslag gebruiken.

 

 

Voor de echte doe-het-zelvers kun je ook nog een maceraat maken, waar je later bijvoorbeeld een zalf mee kunt maken. Het belangrijkste is om schoon te werken. Ontsmet alle werkmaterialen met alcohol. Neem verse (wel heel goed wassen)  of gedroogde smalle weegbree in stukjes. Vul een glazen potje daarmee tot ca. ¾ vullen.  Overgieten met vloeibare olie zodat de bladeren onderstaan. Kies het liefst een biologische variant en als je hond er ook van meegeniet, dan een olie die eetbaar is, zodat het niet erg is om opgelikt te worden.  Dek af met katoenen doek (zodat het vocht verdampt) , zet in de vensterbank op een zonnige plek  en roer elke dag. De inhoudsstoffen worden zo uit de weegbree gehaald. Na drie weken kun je dit maceraat zeven en verwerken met bijenwas voor een verzachtende zalf. Voor de houdbaarheid is het fijn om er dan een aantal druppels etherische olie bij te doen (tea tree of lavendel bijvoorbeeld) of toch gebruik te maken van vitamine E  als anti-oxidant. Je hebt dan een zalf die fantastisch werkt bij eczeem, kloven en schaafwonden, maar ook een zalf die  heel geschikt is als pootjesbalsem voor in de winter. 

 

 

Inwendige toepassing:

 

 

Inwendig kun je dit kruid ook heel goed gebruiken, maar zoals ik vind van alle kruiden: Niet te lang achter elkaar gebruiken. Meestal is drie weken genoeg, dan weer even stoppen voor 1 a 2 weken en dan eventueel herhalen, alleen als het nodig is. Kruiden zijn een mooie prikkel voor het zelfherstellendvermogen, maar daarna is het mooi als het lichaam het zelf over kan nemen. 

 

 

Je kunt dit kruid gedroogd of gemalen verwerken in het eten, zoals bijvoorbeeld in koekjes, smoothies of gewoon door het voer van je hond als ondersteuning van het darmslijmvlies. 

 

 

Als je dit aan je hond geeft, kun je het beste de gedroogde weegbree fijnmalen in de keukenmachine en een halve theelepel per dag (meer echt niet) door het voer doen of beter nog naast het voer aan de rand van de etensbak leggen. Zo geef je je dier nog een keuze om de weegbree niet op te eten. 

 

 

Als wormdrijver: 

 

 

Let op: Als er sprake is van wormen, neem dan contact op met je dierenarts. Deze methode is geen vervanging voor reguliere behandeling.

 

 

Om wormen weg te houden, kun je weegbree heel fijn hakken en pompoenpitten heel fijn hakken. Dit door elkaar mixen met een heel klein beetje extra vierge olijfolie en aan je hond voorzetten. De meeste honden vinden dit fantastisch lekker en door dit eenmaal in de vier weken te doen, drie dagen achter elkaar, werkt het mooi als preventiemiddel. Ook hiervoor geldt: Genoeg is genoeg. Als je hond het niet wil, dan ook niet laten opeten. Ze kunnen goed zelf selecteren. 

 

 

Ook kun je er thee van zetten. Slijmstoffen zijn kwetsbaar voor hitte, dus in dat geval is het handig om het water tot ca 70 graden te laten afkoelen voordat je er een thee van zet. Een thee werkt ook minder effectief, omdat door verhitting inhoudsstoffen verloren gaan. Twee eetlepels gedroogde weegbree op ½ liter water is een mooie hoeveelheid. Zet het eens aan je hond voor naast het gewone drinkwater. Een thee is een mooie milde manier om je hond kennis te laten maken met de zachte kracht van de weegbree.