Koekjes maken voor je hond. Klinkt misschien een beetje gek, maar is superleuk om te doen. Een ander voordeel is dat in deze koekjes verantwoorde ingrediënten zitten en geen geur-, kleur- of smaakstoffen. Zaken die ik in ieder geval niet graag in een hondenkoekje zie. Je viervoeter heeft weinig aan die stoffen en kan zelfs last hebben van toevoegingen, als je hond een gevoelige spijsvertering heeft.

Van dit koekrecept worden de darmen van je hond in ieder geval erg blij.  Je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig: glutenvrije havermout, pompoenpuree, pompoenpitten, weegbree, kokosolie, banaan en wat water of bottenbouillon. De weegbree en de pompoen verzachten de darmwand en versterken het slijmvlies. De weegbree doet dit door de vele slijmstoffen die het plantje rijk is.

Let wel op: Door de weegbree te bakken in de oven, gaan de goede slijmstoffen verloren, maar dan is het toch nog leuk als mineralentoevoeging.  Als je het echt goed wil doen, maak dan een dipsausje bij de koekjes met verse smalle weegbree.  Je kunt dan smalle weegbree vers plukken op een schone plek, heel goed wassen, fijn maken in de keukenmachine met wat water. Dan heb je koekjes met een dipsaus! Let wel op. Je kunt dit dipsausje niet zo lang bewaren, dus elke keer vers maken is het beste!

 Pompoenpitten bevatten veel vitamine E dat celbescherming biedt maar zijn ook parasietwerend en zitten boordevol gezonde vetzuren. De kokosolie heeft nog eens  anti-virale, antibacteriële, antibacteriële, anti-schimmel- en anti-protozoïsche eigenschappen. De banaan voedt de darmflora en de havermout bevat veel vezels, B vitamines, magnesium en zink.

Heb je ook nog bottenbouillon in huis? Dan is je viervoeter helemaal blij. Dat smaakt extra lekker en de collageen werkt superversterkend voor de darmwand. De bottenbouillon zit ook nog eens boordevol mineralen. Wist je dat de bottenbouillon ook nog eens versterkend werkt op de gewrichten door de glucosamine en chondroïtine?

enne… Vind je hond het echt niet lekker? Geen probleem, je kunt ze gewoon ook zelf eten!

 

Koekrecept:

Ingrediënten:

6 eetlepels glutenvrije havermout

2 eetlepels pompoenpuree (zelfgemaakt of uit een potje)

Handje pompoenpitten

2 eetlepels gedroogde smalle weegbree (plantago lanceolata)

1 eetlepel gesmolten kokosolie ongeraffineerd extra vierge, liefst uit een glazen pot

1 gepureerde banaan

Beetje water of bottenbouillon

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden

  1. Maal de havermout, pompoenpitten en gedroogde weegbree fijn in de keukenmachine. Het mag nog een beetje grof zijn.
  2. Meng dit geheel met de pompoenpuree, de gesmolten kokosolie en de gepureerde banaan. Laat het beslag 10 minuten staan. Waarschijnlijk is dit nog iets te droog.
  3. Voeg wat water of( als je echt een kieskeurige eter thuis hebt) bottenbouillon toe.
  4. Check of het deeg goed kneedbaar is en niet uit elkaar valt
  5. Rol uit en steek koekjes uit, of maak balletjes die je platdrukt met een lepel
  6. 13 minuten bakken en klaar!
  7. Geef dit koekje aan je hond en neem er zelf ook eentje. Ook voor jou als eigenaar gezond!