Voorkomen is beter dan genezen. In dit blog probeer ik je ervan te overtuigen dat preventie geen overbodige luxe is voor je huisdier. Af en toe een preventieve check voorkomt dat signalen gemist worden en voorkomt erger.

Ziek zijn versus ziek worden

We kennen het allemaal wel: Je gaat pas naar de dierenarts met je dier als er echt iets aan de hand is, als je kat of hond echt ziek is en je dier niet meer zelf kan herstellen. Ja oké, soms wordt je dier wel nagekeken als je bijvoorbeeld op consult komt voor een vaccinatie. Dat telt als preventieve check-up.  

Die check-up  bestaat meestal uit het controleren van de functie van de belangrijkste systemen op fysiek niveau en een controle van het gewicht. Belangrijk om te doen, zeker! En ook heel fijn dat de dierenarts dit doet, want vroegtijdig opsporen van bijvoorbeeld gebitsproblemen is noodzakelijk om verdere problemen te voorkomen. Soms echter zijn tekenen op fysiek niveau een heel laat signaal, zoals bij chronische nierinsufficiëntie. Pas bij ca. 75% functieverlies van de nieren, beginnen de fysieke symptomen.

Mis de voortekenen niet!

In de natuurgeneeskunde kijken we graag breder. Niet alleen op fysiek niveau bekijken we jouw dier, maar lopen we ook de voeding en darmgezondheid na, checken we de mentaal-emotionele gezondheid en kijken we wat het dier nodig heeft om in optimale balans te komen of (fijner nog😊 ) de balans te behouden. We lopen ook de meest belangrijke orgaansystemen na, maar dan op een ander niveau dan alleen het fysieke om zo fysieke symptomen voor te zijn. Een dier in balans betekent namelijk een gezond dier. In optimale gezondheid zijn, betekent je fysiek lekker voelen, maar ook “lekker in je vel” zitten. Alleen zo kan je dier gezond blijven en krijgt het zelfherstellend vermogen kans om het werk te doen bij ziekte of disbalans.

Het belang van preventie in het voor- en najaar

We zien vaak een dip in de balans in het voorjaar en het najaar. Je dier moet zich aanpassen aan de seizoenen en soms heeft de weerstand daaronder te lijden. In de natuurgeneeskunde ondersteunen we op meerdere vlakken het immuunsysteem en daarmee werken we ook op die manier preventief om fysieke disbalans te voorkomen. Maak nu alvast een afspraak om je dier te laten bekijken.