In dit blog geef ik je graag 10 tips om de chemische belasting je huisdier te voorkomen. Van te veel chemische stoffen kan je hond of kat ziek worden. En dat willen we niet. Liever genieten we zo lang mogelijk van onze huisdieren. Dit kun je als eigenaar doen:

 1. Kies natuurlijke schoonmaakproducten

  Gebruik milieuvriendelijke en natuurlijke schoonmaakproducten in je huis om de blootstelling aan schadelijke chemicaliën te verminderen. Chemische reinigingsmiddelen kunnen residuen achterlaten op vloeren en oppervlakken waar je huisdier in contact mee komt. Door het likken aan de poten, krijgen je huisdieren deze stoffen weer binnen. Niet alleen door likken kunnen ze deze stoffen binnenkrijgen, maar ook worden deze stoffen opgenomen door de huid.

 2. Vermijd tabaksrook en andere giftige dampen

  Hopelijk rook je niet. Dat is niet alleen gezonder voor jou, maar ook voor je huisdieren. Rook niet in de buurt van je huisdieren. Tabaksrook bevat talloze schadelijke chemicaliën die zowel voor mensen als huisdieren gevaarlijk kunnen zijn. Ook benzinedampen bijvoorbeeld zijn niet goed voor je kat of hond.

 3. Kies voor natuurlijke vlooien- en tekenpreventie

  Zoek naar natuurlijke alternatieven voor vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen. Deze bevatten vaak minder giftige chemicaliën dan conventionele producten. Vooral de producten met fluralaner, sarolaner, flumethrine, permethrin of fipronil erin zijn niet goed voor de gezondheid van je huisdier. Waar ik zelf mee werk, zijn de producten van
  Stop Animal Bodyguard. Kun je vinden in de link hierboven. In het seizoen, wanneer de tekendruk heel hoog is, kun je nog een tekenspray gebruiken van dit merk voordat je gaat wandelen.


 4. Beperk het gebruik van pesticiden

  Gebruik alleen pesticiden in je tuin of op je gazon als het absoluut noodzakelijk is, en zorg ervoor dat je huisdier het behandelde gebied een tijdje niet betreedt. Check ook of je kamerplanten niet met pesticiden behandeld zijn. De meeste planten uit de reguliere kweek of uit het tuincentrum bevatten insectenwerende of schimmelwerende chemische middelen.

 5. Zorg voor goed geventileerde ruimtes

  Zorg voor goede ventilatie in je huis om de ophoping van schadelijke dampen van huishoudelijke producten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk in kleine ruimtes. Niet alleen dampen uit sommige vloerkleden of dampen van schoonmaakmiddelen, maar ook teflonverhitting tijdens het koken kan schadelijke dampen veroorzaken.

 6. Vaccineren op maat

  Ook hulpstoffen van vaccinaties kunnen in sommige gevallen een belasting vormen voor jouw dier. Vooral de hulpstoffen in zogenaamde “dode vaccins” kunnen voor bijwerkingen zorgen. Laat je dier titeren om antistoffen te bepalen en kies dan voor vaccineren op maat.

 7. Kies veilige materialen voor speelgoed en kooien

  Zorg ervoor dat het speelgoed en de ligplekken van je huisdier gemaakt zijn van veilige materialen zonder schadelijke chemicaliën en maak de materialen schoon met veilige producten. (zie tip 1) Ligplekken of speelgoed van natuurlijk materiaal verdient de voorkeur, bijvoorbeeld een ligvacht van schapenwol.

 8. Geef je huisdier gezond voedsel

  Kies voor hoogwaardig huisdiervoer zonder kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakstoffen. Ook vleesmeel dat flink verhit is, kan ongezond zijn voor je dier.

 9. Ontworm op maat

  Preventief ontwormen bestaat niet. De reguliere ontworming werkt wel heel effectief. Het zorgt ervoor dat alle wormen doodgaan, maar sloopt helaas ook een deel van de darmflora. Je kunt tegenwoordig de ontlasting laten controleren op wormeneitjes en ontwormen wanneer dit nodig is.

 10. Kies voor een shampoo zonder te veel chemische toevoegingen

  Als je je hond wil wassen, kies dan voor een shampoo die niet te agressief is en die vrij is van parabenen, sulfaten en synthetisch parfum.