Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid en eigenzinnige karakter, maar als het op gezondheid aankomt, hebben ze net zoveel zorg nodig als elk ander huisdier. Een van de meest onderschatte aspecten van de kattenverzorging is ervoor zorgen dat ze voldoende water drinken. Waarom is dit zo belangrijk, en hoe kun je ervoor zorgen dat je kat genoeg vocht binnenkrijgt? In deze blog gaan we dieper in op het essentiële belang van hydratatie voor je kat.

De Unieke Nierstructuur van Katten

Om te begrijpen waarom hydratatie zo cruciaal is voor katten, moeten we een blik werpen op hun fysiologie. Katten hebben een unieke nierstructuur die is aangepast om te overleven in droge omgevingen. In het wild halen ze een groot deel van hun vocht uit hun prooien, wat betekent dat ze van nature niet geneigd zijn om veel water te drinken. Dit mechanisme werkte goed voor hun wilde voorouders, maar het kan problematisch zijn voor huiskatten.

Het Belang van Voldoende Hydratatie voor Je Kat

Als katten niet genoeg water binnenkrijgen, kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Hier zijn enkele van de risico’s die gepaard gaan met onvoldoende hydratatie:

 1. Urinewegproblemen: Een gebrek aan vocht kan leiden tot de vorming van kristallen en stenen in de urine, wat pijnlijke urineweginfecties of verstoppingen kan veroorzaken.
 2. Nierproblemen: Onvoldoende hydratatie kan de nieren aantasten en leiden tot nierziekte, een veelvoorkomend probleem bij oudere katten.
 3. Obstipatie: Een tekort aan vocht kan de ontlasting van je kat harder maken, wat kan leiden tot obstipatie en ongemak.
 4. Gewichtsproblemen: Katten die niet genoeg drinken, kunnen vatbaarder zijn voor obesitas, omdat ze mogelijk meer calorieën consumeren om hun vochtbehoeften te compenseren.

Tips voor het Bevorderen van Hydratatie bij Katten

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt:

 1. Vers Water: Zorg ervoor dat er altijd vers, schoon water beschikbaar is voor je kat. Ververs de waterbak dagelijks. Een waterbak van keramiek die niet te diep is zodat ze geen snorhaarstress (ja echt. Dit is dus een ding bij katten. Daarover later meer) verdient de voorkeur. Merk je dat je kat alleen buiten wil drinken, experimenteer dan eens met verschillende merken bronwater. Kraanwater kan minuscule resten van medicijnen of zuiveringsmiddelen bevatten waardoor ze minder graag dit water willen drinken.
 2. Fonteinen: Veel katten vinden bewegend water interessanter, dus overweeg een drinkfontein aan te schaffen om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Hierbij geldt ook weer dat een drinkfontein van aardewerk fijner is voor je kat.
 3. Natvoer: Het voeren van natvoer in plaats van uitsluitend droogvoer kan de vochtinname verhogen, aangezien natvoer een hoog watergehalte heeft.
 4. Waterrijke traktaties: Geef je kat af en toe waterrijke traktaties, zoals ijsblokjes of natte kattensnacks.
 5. Meerdere drinkplekken: Plaats meerdere waterbakken op verschillende locaties in huis om je kat gemakkelijk toegang te geven tot water, waar ze ook zijn. Speel met hoogtes
 6. Gebruik zuurstofplantjes: Je kunt zuurstofplanten toevoegen aan de waterbak om ervoor te zorgen dat het water aantrekkelijker is voor je kat. Vaak vinden ze stilstaand water minder interessant dan water met zuurstofplantjes erin. Zorg ook dan dat je regelmatig het water ververst en de plantjes goed schoonmaakt en vervangt als dat nodig is.
 7. Regelmatige controle: Houd het drinkgedrag van je kat in de gaten en let op tekenen van uitdroging, zoals plakkerige slijmvliezen, een huidplooi die na het pakken niet binnen twee seconden (turgor) terugschiet of ingevallen ogen.

Conclusie

Zorgen voor voldoende hydratatie is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van jouw kat. Door bewust te zijn van de specifieke behoeften van katten en eenvoudige stappen te ondernemen om hun vochtinname te verhogen, kun je bijdragen aan een gelukkige en gezonde levensduur voor je geliefde huisdier. Dus, eerst water, de rest komt later!

Ben jij op zoek naar meer manieren om je huisdier gezond te houden, neem dan contact op voor een preventieconsult.