Wat is beter een tuig of een halsband?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat hangt van veel dingen af, maar één ding is zeker: Ze zijn beide niet goed voor je hond als je hond aan de riem trekt.  

Je zou denken dat spanning op de nek kwalijker is dan spanning op de schouders en borst, maar dat is niet altijd zo. Wat andere honden geldt, geldt namelijk niet altijd per definitie voor jouw hond. In de meeste gevallen wordt een goed passend Y- tuig geadviseerd door de meeste dierprofessionals. Check dus of dat ook voor jouw hond geschikt is.

Om dit uit te leggen, moeten we een klein uitstapje nemen naar het principe achter osteopathie (Sorry, meelezende osteopaten, ik weet dat dit een beetje kort door de bocht is): Als er spanning komt te staan op welk weefsel dan ook, dan kunnen er problemen ergens anders in het lichaam ontstaan. Alle weefsels in het lichaam zijn namelijk met elkaar verbonden via het bindweefsel. Dat klinkt gek, maar je kunt het denk ik het meest vergelijken met een spinnenweb. Als je aan één draadje trekt, dan komt er op een paar andere draden verderop in het web meer spanning te staan.  

Je hebt er honden bij die een tuig, ja zelfs een anti-trektuig,  zien als een uitnodiging tot trekken en die met een halsband minder trekgedrag aan de lijn laten zien. Dan kan een Y- tuig nog zo goed passen, maar in dat geval zou een halsband beter zijn, omdat er dan minder spanning op de weefsels komt te staan.

De conclusie is dat je goed moet kijken naar wat jouw hond doet wanneer hij een bepaald soort tuig of een halsband aanheeft. Er zijn in Nederland een paar adressen waar je verschillende tuigen kunt passen en lenen om te kijken wat het beste is voor jouw hond. Je zal niet de eerste hondeneigenaar zijn die thuis vier of meer tuigen heeft liggen die allemaal net niet helemaal goed passen.

Twijfel je of je tuig goed zit, laat dan een osteopaat kijken naar eventuele spanning in weefsels, maar het belangrijkste is dat je je hond aanleert dat hij niet mag trekken. Een beetje flauwe afsluiter is dit, want het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar in de natuurgeneeskunde pakken we nou eenmaal graag de oorzaak van een probleem aan in plaats van symptomen te bestrijden 😊